Over

Miki María Vos, Leiden 1992, begon op vierjarige leeftijd met klassiek ballet. Daarnaast deed ze al snel jazzballet, hiphop, streetdance, musical en moderne dans. Ze werd toegelaten tot verschillende dansselecties en trad daarmee op in onder meer de Leidse Schouwburg en het Lucent Danstheater.

 

In 2007 begon ze vanwege haar half-Spaanse achtergrond ook met flamencodans. Al snel vond ze daarin zoveel uitdaging en plezier dat ze besloot zich qua dans volledig op flamenco te richten. Vanaf 2007 volgde ze in Nederland wekelijks meerdere lessen; eerst bij Joline Uljee, Josien Locher en Teresa Jaldón, later op Codarts bij Irene Álvarez. Daarnaast heeft ze zowel in Sevilla als in Nederland workshops, cursussen en privélessen gevolgd bij dansers als Javier Latorre, Patricia Guerrero, Rafaela Carrasco, Leonor Leal, Concha Jareño, Jesús Carmona, Felipe Mato, Antonio Molina ‘El Choro’, Olga Pericet, Eva Yerbabuena en Belén Maya. Ook nam ze – terwijl ze voor haar studie Rechten een half jaar in Granada woonde – intensief les bij Pilar Fajardo, Raimundo Benítez en Jara Heredia.

 

Sinds 2011 geeft ze in Leiden – naast haar studie – lessen techniek en choreografie aan beginners en vergevorderden en wordt ze steeds vaker gevraagd voor gastlessen en optredens in Nederland, Duitsland en Spanje.

In het najaar van 2017 en het voorjaar van 2019 is zij invaller geweest voor flamencodanseres Irene Álvarez in de show ‘Carmen Revisited’ van zangeres Tania Kross waarmee zij door heel Nederland tourde. In 2022 trad zij als gastartiest op in Het Concertgebouw en in 2023 danste zij binnen het officiële programma van het XXVII Festival de Jerez onder leiding van Javier Latorre.